söndag 26 april 2009

Succé eller fiasko?

Söndag morgon klockan 07.00 gick startskottet för vårupplagan av S:t Anna Pike Open. Under veckan har det kommit gäddlek rapporter från Stegeborg, vilket fick oss i "Matsas mask o mete" att smida planer. Vi kunde kanske vända det till våran fördel. Först skulle vi ge Stegeborgs vattnena en chans, två vikar som tidigare hade visat sig bra prickades in på kortet. Om de vikarna inte levererade skulle vi lämna Stegeborgs grumliga 11 gradiga vatten för att ta oss längre ut där förhoppningen var att leken inte hade börjat. Ett svårt taktiskt beslut.
Vi vann!!!....kapp körningen till första viken. Solen lyste och det var i princip vindstilla. Båten gled långsamt in i en kopp choklad, jo det var ca 10 cm siktljup. Vi började metodiskt fiska av viken, som vi tidigare har döpt till "Storgäddeviken". Jag kastade ut mitt första kast för dagen och plötsligt simmade draget iväg i sidled. -Jävlar, jag tror jag har fisk på. Satte lite press på firren och det kändes ganska tungt. Inget sprattel i ytan vilket brukar vara ett bra tecken. När jag väl fått in fisken till båten visade det sig att det var en felkrokad Braxen som hade lagt bred sidan till. -Fan, jag har inte tid med sånt här. Vi körde vidare i viken utan resultat, inte ett litet pill ens. Vi drog vidare till nästa "heta" ställe. Om inte det stället hade något att komma med skulle vår plan sättas i verket. Viken var död. Vi gav oss iväg.
Succé eller fiasko, det kunde ju vara så att ytterskärgårds gäddorna precis kommit igång med sina bestyr och att leken i Stegeborg var på gång att gå över med resultatet att de hungriga efterleks gäddorna radat upp sig i vass kanten. Vi fiskade av några små vass vikar här och där, inget resultat. Smått frustrerade gled vi in i en ganska stor grund vik och det började plötsligt nappa, inga bjässar men mätbara. De första vi fick var tjock av rom, vi fick senare ett par utlekta. Vi hade framför oss ett par ställen där vi trodde på grov gädda men där var tomt. SMS och telefon rapporter från motståndare som fortfarande var kvar inne i Slätbaken tände vårt hopp. De hade fått väldigt dåligt och vi hade i alla fall mätt och fotat 3 gäddor. 77, 75 och 74 cm vilket totalt ger 226 cm. Inget att jubla för men kanske....
Ett par timmar kvar och vi styrde åter mot Stegeborg. Fiskade några ställen på vägen utan resultat. Fick nya rapporter, det verkade gått bättre framåt eftermiddagen för en del när brisen kom. En rapport sa typ 250 cm. Aj, aj, aj. Tiden började bli knapp och fantasin på ställen sinade. Vi bestämde oss för att avsluta där vi började. Åkte ännu en gång in i chokladen. Satte på lite skrikiga färger på dragen och dunkade av. Missade några hugg, bl.a något som kanske kunde ha plussat på lite centimetrar. Lite synd, men det visade sig snart att det troligtvis inte hade räckt.
De 42 båtarna samlades upp vid Stegeborgs hamnkrog för prisutdelning. Surret gick, några hade kammat noll men andra hade haft riktigt skapligt fiske, bl.a "Team 08" från Waxholmsguiderna med Michael Söderberg som kapten. Det var dem som håvade bäst, både när det gällde totallängden och den längsta. De vann med 299 cm och den längsta på 107 cm. De fick traila hem till Stockholm med 17000 sek och en ny rulle.
En trevlig och solig dag på havet men eftersom vinst var det ända som gällde måste jag väll ändå säga att det blev ett fiasko. Får bli nya tag till höst tävlingen.

Här finns lite bilder som tävlingsledningen knäppte under dagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar