lördag 8 maj 2010

"Matsas mask & mete" vi gjorde det igen.

Våren är kommen och med den vårupplagan av S:t Anna Pike Open. Spänningen och revansch lusten från höstens andra placering hängde i luften, så även regnet. Väderleksrapporten hade skvallrat om en hård Nordost vind och regn hela dagen och det visade sig stämma ganska bra. Det är inte så mycket att välja på, det kanske rent av är bra för fisket. Tidigare år har vi i stället plågats av sol och spegelblanka ytor.
Vi hade tagit ett taktiskt beslut, det tungt belastade grummel-vattnet inne i Stegeborg skulle vi lämna till de andra och istället skulle vi ge oss iväg utåt.
Vi styrde mot vårt hetaste ställe, tanken var att vi tidigt skulle stärka vårat självförtroende och snabbt komma med i tävlingen. Det är som vanligt den sammanlagda längden av lagets 3 längsta gäddor som räknas. Så 3 snabba var förhoppningen. Vi stannade till utanför viken och gled långsamt in och sänkte försiktigt ner ankaret. Nu skulle vi dra gädda, vi var tända men inom mig surrade en liten oro. Har vi valt rätt taktik? Tänk om inte vårat hotspot levererar. Första ankringen gav inget och vi flyttade oss en liten bit och ankrade på nytt. Strax efter susar det till i fören när Matsa gör ett mothugg. 
-Härligt! Men vad är det?
-Det är en regnbåge! Jollrar Matsa.
-Fan va häftigt, tog den ett jerkbait?
Matsa lyfte in den i båten. Den var fin men det är ju gädda vi ska ha i dag.
Vi fortsatte att fiska och plötsligt sög det tag i mitt spö. Dagens första gädda, Johan var på alerten och tog den lugnt och fint i håven. Yes, upp på måttplankan för ett foto, 76 cm. Vi var heta och viken hade mycket mer att bjuda på. 10 minuter senare tog Johan sin första för dagen som senare skulle visa sig bli dagens längsta, 86 cm. Härligt nu är vi på gång. Den tredje högg strax därpå. Vi hade fiskat i 30 minuter och vi hade redan en ganska bra grund att bygga ifrån. Det kändes bra och oron började släppa, det här kan gå vägen. Nu började jakten för att slå ut gäddorna på topp 3. Vi tog några till och tappade några. Flera var kortare och släpptes snabbt tillbaka. Teamet jobbade bra, håvade, fotade de som var längre och släppte tillbaka, vi såg hela tiden till att ha minst ett drag i vattnet.  Sedan kom det utlovade regnet och fisket dog ut, i alla fall för stunden. Vi förflyttade oss, vi hade en plan och den följde vi ganska väl. Efter ett antal fruktlösa stopp kom vi tillslut till en ny het vik som vi trodde mycket på. Matsa hittade färgkoden för viken och ett nytt race satte igång. Vi krokade ett gäng till och slog ut den minsta från stegen. Det var kallt om fingrarna och vinden tog i men humöret var på topp. Vad kan det behövas för att vinna? Vi kanske klarar oss på det här, resonerade vi, men efter lite huvudräkning och överslag kändes det plötsligt långt bort. Vi måste ha någon över metern. Vi kämpade vidare och det var Johan som drog det tyngsta lasset. Han krokade ytterliggare en fet madam som tog sig in på stegen och nu var han både etta, tvåa och trea.
Vi hade ett riktigt roligt fiske där vi var, men hur gick det där inne egentligen. Efter ett par telefonsamtal fick vi svaret. Det var dött, en av kombattanterna satt i bilen på väg hem, den andre var ihärdig men hade endast lyckas kroka en braxen. Kan det vara så, att det här räcker? Vi körde vidare och fångade några snipor till men dagen började närma sig sitt slut. Vi hade nu fått ihop 249 cm med toppen på 86 och det var inte mycket annat än att åka till målet och hoppas på det bästa.
Det var ganska glest med folk i målfållan, det visade sig att det var många av de 47 båtarna som hade gett upp.
Med tvivel men med stort hopp klev vi fram med kameran. Av snacket mellan deltagarna att döma kunde det kanske gå vägen.
-Har ni fått nått? Frågade tävlingsledningen.
-249, vad är bäst hittills?
-Ehh, ni är tvåa. Ettan har 256 och den enskilt längsta gäddan ligger på 108 centimeter.
-NEEEJ, inte igen, va fan. Johan, jag och Matsa tittade uppgivet på varandra.
-7 cm den här gången, det är inte sant. Vi gjorde det igen.
Den ständiga tvåan, tänkte jag. Är det blogg rubriken idag? Nä för fan, snart är det höst och då jävlar ska vi vinna.
Prisutdelningen började och det glada vinnarlaget fick 15000 sek i näven. Sedan var det deltagarlottdragning. Sådär kul tyckte vi, har tidigare resulterat i ett paket krok och en fleece keps och det brukar inte glädja oss speciellt när vi har varit centimetrar från segern, men idag drog Matsa den stora vinstlotten. Ett komplett nytt Jerkbaitspö och rulle. Grattis till det då i alla fall. Nä, det får bli nya tag till hösten.

4 kommentarer:

  1. Det är bara att lyfta på den blöta mössan !

    SvaraRadera
  2. En får tacke, frågan är om en andra plats är något att hylla i de här sammanhangen. Men tack ändå.

    SvaraRadera
  3. Grattis till 2:a platsen.

    SvaraRadera